ELISA-anti-GLIADIN
REF E-238 ELISA-anti-GLIADIN-A 48 jamek
REF E-237 ELISA-anti-GLIADIN-G 48 jamek
REF E-235 ELISA-anti-GLIADIN-II-A-G 48 jamek pro IgA, 48 jamek pro IgG
Soupravy ELISA-anti-GLIADIN jsou určeny na kvantitativní stanovení specifických protilátek proti gliadinu v lidském séru.
Stanovení anti-gliadinových protilátek v lidském séru se využívá na zlepšení diagnostických možností a na monitorování léčby celiakie. Celiakie je geneticky podmíněné autoimunitní onemocnění dětí a dospělých. V evropské populaci se udává prevalence celiakie 1:100 až 1:300. Příčinou choroby je intolerance bílkovin pšenice, žita, ovsa a ječmene. Intolerance je na bílkoviny povrchových vrstev obilných zrn, tzv. gluten (lepek), ze kterého se dá etanolem extrahovat gliadin, frakce obsahující asi 50 proteinových složek. V důsledku onemocnění vzniká ve sliznici tenkého střeva celá řada změn od zvýšeného množství interepiteliálních lymfocytů až po hyperplazii krypt a oploštění kloubů. Klinické příznaky celiakie jsou velmi variabilní a rozdílné u dětí a dospělých. K typickým příznakům patří průjmy, hubnutí, bolesti břicha, únava. K atypickým formám bývá zařazena dermatitis herpetiformis Duhring. Onemocnění se může projevit bolestmi kostí, stagnací růstu, opožděnou pubertou, infertilitou, opakovanými potraty, anemií, osteoporózou atd. Obávanými komplikacemi celiakie jsou gastrointestinální karcinomy a lymfomy. Léčba spočívá v dodržování diety s přísným vyloučením glutenu ze stravy pacienta.
SLOŽENÍ
8-jamkové lámatelné stripy aktivované antigenem
Kontrolní vzorek negativní
Kontrolní vzorek pozitivní
Standardy 0 - 5 - 10 - 20 - 40 - 80 U.ml-1
Konjugát
TMB substrát
Zřeďovací roztok
Vymývací roztok
Kyselina sírová